EN DAG PÅ FRÖET

Ibland startar vår verksamhet utomhus med lek på gården. När det passar går vi en promenad till hästarna eller ut i skogen för att titta på naturen. Att ha mycket aktivitet ute gör oss också extra friska och krya eftersom sjukdomar och infektioner inte sprids lika lätt i utomhusmiljö.

Efter utelek tar barnen av sig sina ytterkläder i lugn och ro och går till toaletten för att tvätta händerna. Blöjbyte eller toalettbesök beroende på vad barnen själva kan och sedan tar de på sig sina tofflor.

Montessorimaterialet för de minsta står vackert uppdukat på små hyllor i barnens höjd. Där finns bland annat klossar och pussel, spännande lådor att öppna och en liten myshörna med böcker. Barnen själva väljer vilket material de vill arbeta med.

Vi har en hörna där barnen leker rollekar, klär ut sig, lagar mat, leker med djur och dockor. Vi arbetar mycket med skapande verksamhet, färg och form. Flera gånger i veckan har vi sångstund då vi plockar fram instrument och sjunger. En gång i veckan sjunger vi även tillsammans med Blomman.

När lunchen serveras äter vi på riktigt porslin och dricker ur riktiga glas. Vi använder små tillbringare, så att barnen själva kan hälla. Maten ligger i karotter på bordet så barnen kan ta mat själva. Efter maten går vi till i toaletten och tvättar oss. Därefter är det dags för barnen att sova i sina vagnar en stund utomhus. När barnen allteftersom vaknar, är det fritt fram att ta upp leken med sina kompisar på gården. Här finns gungställning, klätterhus, rutschkana, sandlåda och gräsmatta att springa på.